Git
Chapters ▾ 2nd Edition

6.1 GitHub - Namestitev in konfiguracija računa

GitHub je posamezni največji gostitelj za repozitorije Git in je centralna točka sodelovanja za miljone razvijalcev in projektov. Velik delež vseh repozitorijev Git je gostovan na GitHub-u in mnogi odprto kodni projekti ga uporabljajo za gostovanje Git, sledenje težav, pregled kode in ostale stvari. Torej medtem ko ni direkten del odprto kodnega projekta Git, je dobra možnost, da boste želeli ali potrebovali interakcijo z GitHubom na določeni točki, ko boste uporabljali Git profesionalno.

To poglavje je o efektivni uporabi GitHuba. Pokrili bomo prijavo in upravljanje računa, izdelavo in uporabo repozitorijev Git, skupen potek dela za prispevanje k projektom in sprejemanje prispevkov k vašim, GitHub-ov programski vmesnik in veliko manjših nasvetov, ki bodo naredili vaše življenje enostavnejše v splošnem.

Če vas uporaba GitHub-a za gostovanje vaših lastnih projektov ne zanima ali za sodelovanje z ostalimi projekti, ki so gostovani na GitHub-u, lahko varno preskočite na Orodja Git.

Namestitev in konfiguracija računa

Prva stvar, ki jo morate narediti je nastaviti brezplačni uporabniški račun. Enostavno obiščite https://github.com, izberite uporabniško ime, ki še ni zasedeno, ponudite e-poštni naslov in geslo in kliknite na velik zeleni ``Sign up for GitHub'' gumb.

The GitHub sign-up form.
Slika 82. The GitHub sign-up form.

Naslednja stvar, ki jo vidite je stran cenika za nadgrajene plane, vendar je to varno ignorirati za sedaj. GitHub vam bo poslal e-pošto, da potrdite naslov, ki ste ga ponudili. Pojdite naprej in naredite to, je precej pomembno (kot boste videli kasneje).

Opomba

GitHub ponuja vso svojo funkcionalnost brezplačnim računom, z omejitvijo, da so vsi vaši projekti polno javni (vsi imajo bralni dostop). GitHub plačljivi plani vključujejo določeno število privatnih projektov, vendar tega tu ne bomo pokrivali v tej knjigi.

Klik na Octocat logotip levo zgoraj na zaslonu vas bo popeljal na vašo stran plošče. Sedaj ste pripravljeni uporabljati GitHub.

Dostop SSH

Od sedaj dalje, ste se polno sposobni povezati z repozitoriji Git z uporabo protokola https://, overitvijo z uporabniškim imenom in geslom, ki ste ga nastavili. Vendar za enostavno kloniranje javnih projektov, se vam niti ni treba prijaviti - račun, ki ste ga ravno ustvarili prihaja v igro, ko forkamo projekte in potiskamo v fork-e nekoliko kasneje.

Če želite uporabljati oddaljeni SSH, boste morali nastaviti javni ključ. (Če ga še nimate, glejte Generiranje vaših javnih ključev SSH.) Odprite vaše nastavitve računa z uporabo povezave zgoraj desno v oknu:

The ``Account settings'' link.
Slika 83. The ``Account settings'' link.

Nato izberite sekcijo ``SSH keys'' tekom leve strani.

The ``SSH keys'' link.
Slika 84. The ``SSH keys'' link.

Od tam kliknite gumb “Add an SSH key”, podajte ime vašega ključa, prilepite vsebino vaše datoteke javnega ključa ~/.ssh/id_rsa.pub (ali karkoli ste jo poimenovali) v tekstovno polje in kliknite ``Add key''.

Opomba

Zagotovite, da je ime vašega ključa SSH nekaj, kar si lahko zapomnite. Vsakega of vaših ključev lahko poimenujete (npr. "Moj prenosnik" ali "Delovni račun"), tako da če potrebujete povrniti ključ kasneje, lahko enostavno poveste, katerega iščete.

Vaš avatar

Naslednje, če želite, lahko zamenjate avatar, ki je generiran za vas s sliko vaše izbire. Najprej pojdite v zavihek Profile'' (na zavihkom SSH Keys) in kliknite Upload new picture''.

The ``Profile'' link.
Slika 85. The ``Profile'' link.

Izbrali bomo kopijo logotipa Git, ki je na našem trdem distku in nato dobimo priložnost, da ga obrežemo.

Crop your uploaded avatar.
Slika 86. Crop your avatar

Sedaj kjerkoli imate interakcijo na strani, bodo ljudje videli vaš avatar ob vašem uporabniškem imenu.

Če se zgodi, da ste naložili avatar na popularno storitev Gravatar (pogosto uporabljeno za račune Wordpress) bo privzeto uporabljen ta avatar in tega koraka vam ni potrebno delati.

Naslov vaše e-pošte

Način, kako GitHub preslika vaša pošiljanja Git v vašega uporabnika je naslov e-pošte. Če uporabljate več naslovov e-pošte v vaših pošiljanjih in želite, da jih GitHub ustrezno poveže, morate dodati naslov e-pošte, ki ste jo uporabili, v sekciji Emails administracijske sekcije.

Add all your email addresses.
Slika 87. Add email addresses

V Add email addresses lahko vidimo nekaj različnih možnih stanj. Vrhnji naslov je preverjen in nastavljen na primarni naslov, kar pomeni, da je to tam, kjer boste dobili kakršnokoli obvestilo in račune. Drugi naslov je preverjen in tudi lahko nastavljen kot primaren, če ga želite zamenjati. Zadnji naslov je nepreverjen, kar pomeni, da ga ne morate narediti primarnega. Če GitHub vidi katerokoli od teh sporočil pošiljanj v kateremkoli repozitoriju na strani, ga bo povezal na vašega uporabnika.

Overitev dveh faktorjev

Končno za dodatno varnost, bi morali zagotovo nastaviti overitev dveh faktorjev ali ``2FA''. Overitev dveh faktorjev je mehanizem overitve, ki postaja zadnje čase bolj in bolj popularen, saj ublaži tveganje ogroženja vašega računa, če je vaše geslo kakorkoli ukradeno. Vključitev bo naredilo, da vas GitHub vpraša za dve različni metodi overitve, torej če je ena ogrožena, napadalec ne bo zmožen dostopati do vašega računa.

Nastavitev overitvije dveh faktorjev lahko najdete pod Security zavihkom nastavitev vašega računa.

2FA in the Security Tab
Slika 88. 2FA in the Security Tab

Če kliknete na gumb Set up two-factor authentication'', vas bo popeljal na nastavitveno stran, kjer lahko izberete uporabo telefonske aplikacije, da generira vaše sekundarno kodo (časovno osnovano enkratno geslo'') ali lahko naredite, da vam GitHub pošlje kodo preko SMS-a vsakič, ko se morate prijaviti.

Ko izberete katero metodo imate raje in sledite navodilom za nastavitev 2FA, bo vaš račun potem malo bolj varen in morali boste ponuditi kodo kot dodatek k vašemu geslu vsakič ko se boste prijavili v GitHub.

scroll-to-top