Git
Chapters ▾ 2nd Edition

1.5 Aan de slag - Git installeren

Git installeren

Voordat je Git kunt gaan gebruiken, moet je het eerst beschikbaar maken op je computer. Zelfs als het al is geïnstalleerd, is het waarschijnlijk een goed plan om de laatste update te installeren. Je kunt het installeren als een los pakket of via een andere installatieprocedure, of de broncode downloaden en zelf compileren.

Note

Dit boek is geschreven uitgaande van Git versie 2.0.0. Alhoewel de meeste commando’s die we gebruiken zelfs zouden moeten werken in heel erg oude versie van Git, zouden sommige niet kunnen werken of iets ander reageren als je een oudere versie gebruikt. Omdat Git redelijk goed is in het bewaken van backwards compatibility, zou elke versie later dan 2.0 prima moeten werken.

Installeren op Linux

Als je direct de uitvoerbare bestanden van Git op Linux wilt installeren, kun je dat over het algemeen doen via het standaard pakketbeheersysteem dat meegeleverd is met jouw distributie. Als je Fedora gebruikt bijvoorbeeld kan je yum gebruiken:

$ sudo yum install git

Als je op een Debian-gerelateerde distributie zit, zoals Ubuntu, kan je apt-get proberen:

$ sudo apt-get install git

Voor meer opties, er zijn instructies voor het installeren op dieverse Unix smaken op de Git webpagina op http://git-scm.com/download/linux.

Installeren op Mac

Er zijn diverse manieren om Git op een Mac te installeren. De simpelste is om de Xcode command line tools te installeren.

Op Mavericks (10.9) of hoger kan je dit simpelweg doen door git voor de eerste keer aan te roepen vanaf de Terminal. Als je het al niet geïnstalleerd hebt, zal het je vragen om te gaan installeren.

Als je een meer recentere versie wilt installeren, kan je het via een binaire installer doen. Een OSX Git installer wordt onderhouden en is beschikbaar voor download op de Git webpagina, op http://git-scm.com/download/mac.

Git OS X installer.
Figure 7. Git OS X Installer.

Je kunt het ook installeren als onderdeel van de GitHub voor Mac installatie. Hun GUI Git tool heeft een optie om de command line tools ook te installeren. Je kunt die tool van de GitHub voor Mac webpagina downloaden, op http://mac.github.com.

Installeren op Windows

Er zijn ook een aantal manieren om Git te installeren op Windows. De meest officiële versie is beschikbaar voor download op de Git webpagina. Gewoon naar http://git-scm.com/download/win gaan en de download begint automatisch. Merk op dat dit een project is die Git for Windows heet (ook wel msysGit genoemd), die gescheiden leeft van Git zelf; voor meer informatie hieromtrent, ga naar http://msysgit.github.io/.

Een andere eenvoudige manier om Git te installeren is door GitHub voor Windows te installeren. De installer bevat een command line versie van Git zowel als de GUI. Het werkt ook goed met Powershell, en zet een degelijke credential cache op en goede CRLF instellingen.(Powershell) We zullen later meer vertellen over deze zaken, neem voor nu aan dat het zaken zijn die je wilt hebben. Je dit downloaden van de GitHub voor Windows webpagina, op http://windows.github.com.

Installeren van broncode

Sommige mensen vinden het echter nuttig om Git vanaf de broncode te installeren, omdat je dan de meest recente versie krijgt. De binaire installers lopen vaak wat achter, alhoewel dit minder problemen oplevert, omdat Git in de laatste jaren behoorlijk volwassen geworden is.

Als je Git vanaf de broncode wilt installeren, dien je de volgende libraries te hebben waar Git van afhankelijk is: curl, zlib, openssl, expat, en libiconv. Bijvoorbeeld, als je op een systeem zit dat yum heeft (zoals Fedora) of apt-get (zoals een op Debian gebaseerd systeem), kan je een van de volgende commando’s gebruiken om alle minimale afhankelijkheden te installeren voor het compileren en installeren van de Git binaire bestanden:

$ sudo yum install curl-devel expat-devel gettext-devel \
  openssl-devel zlib-devel
$ sudo apt-get install libcurl4-gnutls-dev libexpat1-dev gettext \
  libz-dev libssl-dev

Om ook de documenten in de verschillende formaten (doc, html, info) te kunnen toevoegen, zijn deze bijkomende afhankelijkheden nodig:

$ sudo yum install asciidoc xmlto docbook2x
$ sudo apt-get install asciidoc xmlto docbook2x

Als je alle benodigde afhankelijkheden hebt, kan je doorgaan en de laatst getagde release tarball oppakken van een van de vele plaatsen. Je kunt het via de Kernel.org pagina krijgen, op https://www.kernel.org/pub/software/scm/git, of de mirror op de GitHub web pagina, op https://github.com/git/git/releases. Het is over het algemeen iets duidelijker aangegeven wat de laatste versie is op de GitHub pagina, en de Kernel.org pagina heeft ook release signatures als je de download wilt verifiëren.

Daarna, compileren en installeren:

$ tar -zxf git-2.0.0.tar.gz
$ cd git-2.0.0
$ make configure
$ ./configure --prefix=/usr
$ make all doc info
$ sudo make install install-doc install-html install-info

Als dit allemaal gebeurd is, kan je Git met Git zelf ophalen voor updates:

$ git clone git://git.kernel.org/pub/scm/git/git.git