Git
Chapters ▾ 2nd Edition

A3.2 Dodatek C: Ukazi Git - Pridobivanje in ustvarjanje projektov

Pridobivanje in ustvarjanje projektov

Obstajata dva načina za pridobivanje repozitorijev Git. Eden je kopiranje iz obstoječega repozitorija v omrežju ali drugje, druga pa je ustvarjanje novega v obstoječem direktoriju.

git init

Da bi iz direktorija ustvarili nov repozitorij Git in začeli uporabljati nadzor različic, preprosto zaženite git init.

To smo najprej predstavili v razdelku Pridobivanje repozitorija Git, kjer smo ustvarili popolnoma nov repozitorij, s katerim smo začeli delati.

V razdelku Oddaljene veje smo na kratko govorili o tem, kako lahko spremenite privzeto ime veje »master«.

Ta ukaz smo uporabili za ustvarjanje praznega golega repozitorija za strežnik v Dodajanje golega repozitorija na strežnik.

Nazadnje pa smo v Napeljava in keramika podrobno razložili, kaj ukaz dejansko počne za zavesami.

git clone

Ukaz git clone je dejansko nekakšen ovitek okoli več drugih ukazov. Ustvari novo mapo, vstopi vanjo in zažene git init, da naredi prazen repozitorij Git, doda oddaljeni strežnik (git remote add) na naslov URL, ki se mu ga poda (privzeto poimenovan origin), zažene git fetch iz tega oddaljenega repozitorija in nato z git checkout izvleče najnovejšo potrditev v vaši delovni mapi.

Ukaz git clone se uporablja na desetinah mest po knjigi, vendar bomo našteli le nekaj zanimivih.

Osnovno je predstavljen in pojasnjen v Kloniranje obstoječega repozitorija, kjer smo predstavili nekaj primerov.

V razdelku Pridobitev Gita na strežniku smo preučili uporabo možnosti --bare, da ustvarimo kopijo repozitorija Git brez delovne mape.

V razdelku Povezovanje v pakete smo ga uporabili za odprtje repozitorija Git, povezanega v paket.

Končno pa smo v razdelku Kloniranje projekta s podmoduli spoznali možnost --recurse-submodules, ki poenostavi kloniranje repozitorija z vdelanimi podmoduli.

Čeprav se uporablja na mnogih drugih mestih v knjigi, so ta tista, ki so nekoliko edinstvena, ali kjer se uporablja na načine, ki se nekoliko razlikujejo.

scroll-to-top