Git
Chapters ▾ 2nd Edition

A1.6 Dodatek A: Git v drugih okoljih - Git v Bashu

Git v Bashu

Če ste uporabnik Basha, lahko izkoristite nekaj lastnosti svoje lupine, da naredite vašo izkušnjo z Gitom veliko bolj prijazno. Git dejansko vključuje vtičnike za nekatere lupine, vendar privzeto niso vključeni.

Najprej morate pridobiti kopijo datoteke z dopolnitvami iz izvorne kode izdaje Git, ki jo uporabljate. Preverite svojo različico tako, da vnesete git version, nato pa uporabite git checkout tags/vX.Y.Z, kjer vX.Y.Z ustreza različici Git, ki jo uporabljate. Kopirajte datoteko contrib/completion/git-completion.bash nekam priročno, na primer v vaš domači imenik, in dodajte to v vašo datoteko .bashrc:

. ~/git-completion.bash

Ko ste to opravili, spremenite svoj direktorij v repozitorij Git in vpišite:

$ git chec<tab>

… in Bash bo avtomatsko zaključil na git checkout. To deluje z vsemi podukazi Gita, parametri ukazne vrstice in daljavami ter imeni referenc, kjer je ustrezno.

Uporabno je tudi prilagoditi vaš pozivnik ali terminal, da prikazuje informacije o trenutnem direktoriju Git. To je lahko tako enostavno ali kompleksno, kakor želite, vendar so v splošnem nekateri deli informacij, ki jih večina ljudi želi, kot je trenutna veja in status delovnega direktorija. Da to dodate k svojemu pozivniku, samo kopirajte datoteko iz izvornega repozitorija Git contrib/completion/git-prompt.sh v vaš domači direktorij in dodajte nekaj takega v vaš .bashrc:

. ~/git-prompt.sh
export GIT_PS1_SHOWDIRTYSTATE=1
export PS1='\w$(__git_ps1 " (%s)")\$ '

\w pomeni izpis trenutnega delovnega direktorija, \$ izpiše del pozivnika $ in __git_ps1 " (%s)" pokliče funkcijo, ki jo ponuja git-prompt.sh z argumentom oblikovanja. Sedaj bo vaš pozivnik bash videti, kot da ste kjerkoli znotraj projekta nadzorovanega z Gitom:

Prilagojeni pozivnik `bash`
Slika 184. Prilagojeni pozivnik bash

Oba od teh skriptov prihajata s koristno dokumentacijo; poglejte vsebino git-completion.bash in git-prompt.sh za več informacij.

scroll-to-top