Git
Chapters ▾ 2nd Edition

6.3 GitHub - Vzdrževanje projekta

Vzdrževanje projekta

Sedaj, ko smo domači s prispevanjem k projektu, poglejmo na drugo stran: ustvarjanje, vzdrževanje in administriranje vašega lastnega projekta.

Ustvarjanje novega repozitorija

Ustvarimo nov repozitorij, da delite kodo vašega projekta. Začnite s klikom na gumb `New repository'' na desni strani plošče ali z gumbom `+ na vrhnji orodni vrstici zraven vašega uporabniškega imena kot je prikazano v The ``New repository'' dropdown..

The ``Your repositories'' area.
Slika 110. The ``Your repositories'' area.
The ``new repository'' dropdown.
Slika 111. The ``New repository'' dropdown.

To vas popelje na obrazec ``new repository'':

The ``new repository'' form.
Slika 112. The ``new repository'' form.

Vse kar morate resnično narediti tu je ponuditi ime projekta; preostanek polj je v celoti opcijski. Za sedaj, samo kliknite na gumb `Create Repository'' in bum - imate nov repozitorij na GitHub-u imenovan `<user>/<project_name>.

Odkar še nimate kode, vam bo GitHub prikazal navodila kako ustvariti popolnoma nov repozitorij Git ali povezavo z obstoječim projektom Git. Ne bomo poudarjali tega tu; če potrebujete osvežitev, preverite [ch02-git-basics].

Sedaj, ko je vaš projekt gostovan na GitHub-u, lahko date URL komurkoli s komur želite deliti vaš projekt. Vsak projekt na GitHub-u je dostopen preko HTTP kot https://github.com/<user>/<project_name&gt; in preko SSH kot git@github.com:<user>/<project_name>. Git lahko ujame in potisne na oba od teh URL-jev, vendar sta osnovana na nadzoru dostopa na overilnicah uporabnika, ki se povezuje k njim.

Opomba

Pogostokrat je bolje deliti HTTP osnovan URL za javni projekt, saj uporabniku ni treba imeti računa GitHub, da dostopa do njega za kloniranje. Uporabniki bodo morali imeti račun in naložiti SSH ključ za dostop do vašega projekta, če jim date SSH URL. HTTP URL je tudi točno enak URL, ki bi ga prilepili v brskalnik, da tam pogledajo projekt.

Dodajanje sodelavcev

Če delate z drugimi ljudmi, katerim želite dati dostop pošiljanja, jih morate dodati kot sodelavce''. Če se Ben, Jeff in Louise vsi prijavijo za račune na GitHub-u in jim želite dati dostop do vašega repozitorija, jih lahko dodate k vašemu projektu. To jim bo dalo dostop push'', kar pomeni, da imajo tako pravice branja kot tudi pisanja projekta in repozitorija Git.

Kliknite na ``Settings'' povezavo na dnu orodne vrstice desne strani.

The repository settings link.
Slika 113. The repository settings link.

Nato izberite Collaborators'' iz menija na levi strani. Nato samo vpišite uporabniško ime v prosto in kliknite Add collaborato.'' To lahko ponovite kolikorkrat želite, da date dostop vsakomur želite. Če potrebujete odstraniti dostop, samo kliknite ``X'' na desni strani vrstice.

The repository collaborators box.
Slika 114. Repository collaborators.

Upravljanje zahtevkov potega

Sedaj, ko imate projekt z nekaj kode v njem in morda celo nekaj sodelavcev, ki imajo tudi dostop potiskanja, pojdimo skozi, kaj narediti, ko sami dobite zahtevek potega.

Zahtevki potegov lahko pridejo ali iz veje v fork-u vašega projekta ali lahko pridejo iz druge veje v istem repozitoriju. Edina razlika je, da tisti v fork-u so pogostokrat od ljudi, kjer ne morejo potiskati v svojo vejo in ne morejo potiskati v vašo, kjer z internimi zahtevki potegov v splošnem obe strani lahko dostopata do veje.

Za te primere, predpostavimo, da ste tonychacon'' in ste ustvarili nov kodni projekt Arduino imenovan fade''.

E-poštna obvestila

Nekdo pride zraven in naredi spremembe v vaši kodi in vam pošlje zahtevek potega. Morali bi dobiti e-pošto, ki vas obvesti o novem zahtevku potega in izgledati bi morali nekako kot Email notification of a new Pull Request..

Pull Request email notification
Slika 115. Email notification of a new Pull Request.

Tam je nekaj stvari za opaziti o tej e-pošti. Dalo vam bo majhen status razlik (diffstat) - seznam datotek, ki so se spremenile v zahtevku potega in za koliko. Da vam povezavo na zahtevek potega na GitHub-u. Da vam tudi nekaj URL-jev, ki jih lahko uporabite iz ukazne vrstice.

Če opazite vrstico, ki pravi git pull <url> patch-1, je to enostaven način za združevanje v oddaljeno vejo brez potrebe po dodajanju daljave. Šli smo skozi to hitro v Checking Out Remote Branches. Če želite, lahko ustvarite in preklopite na tematsko vejo in nato poženete ta ukaz za združitev v spremembah zahtevka potega.

Drugi zanimivi URL-ji so .diff in .patch, ki so kot ste že ugotovili, ponujajo enoten diff in verzije popravka zahtevka potega. Tehnično bi lahko združili zahtevek potega dela z nečim takim:

$ curl http://github.com/tonychacon/fade/pull/1.patch | git am

Sodelovanje na zahtevku potega

Kot smo pokrili v The GitHub Flow, lahko imate sedaj pogovor z osebo, ki je odprla zahtevek potega. Lahko komentirate na določenih vrsticah kode, komentirate na celotnih pošiljanjih ali komentirate na samem celotnem zahtevku potega, povsod z uporabo GitHub Flavored Markdown-a.

Vsakič, ko nekdo drug komentira na zahtevku potega boste prejeli e-poštno obvestilo, da veste, da se dogaja aktivnost. Vsako bo imelo povezavo na zahtevek potega, kjer se aktivnost dogaja in lahko se tudi direktno odzovete na e-pošto, da komentirate na temi zahtevka potega.

Email response
Slika 116. Responses to emails are included in the thread.

Ko je enkrat koda na mestu ki ga želite in želite združiti, lahko ali potegnete kodo ali jo združite lokalno, bodisi s sintakso git pull <url> <branch>, ki smo jo videli prej ali z dodajanjem fork-a kot daljave in ujeta ter združenja.

Če je združevanje trivialno, lahko samo tudi pritisnete gumb Merge'' na strani GitHub. To bo naredilo non-fast-forward'' združitev, ustvarilo pošiljanje združitve tudi če fast-forward združevanje ni bilo možno. To pomeni, da ne glede na kaj, vsakič ko pritisnite gumb združitev, se ustvari pošiljanje združitve. Kot lahko vidite v Merge button and instructions for merging a Pull Request manually., vam GitHub da vse te informacije, če kliknete na povezavo namiga.

Merge button
Slika 117. Merge button and instructions for merging a Pull Request manually.

Če se odločite, da ga ne želite združiti, lahko tudi samo zaprete zahtevek potega in oseba, ki je to odprta bo obveščena.

Pull Request Refs

If you’re dealing with a lot of Pull Requests and don’t want to add a bunch of remotes or do one time pulls every time, there is a neat trick that GitHub allows you to do. This is a bit of an advanced trick and we’ll go over the details of this a bit more in [r_refspec], but it can be pretty useful.

GitHub actually advertises the Pull Request branches for a repository as sort of pseudo-branches on the server. By default you don’t get them when you clone, but they are there in an obscured way and you can access them pretty easily.

To demonstrate this, we’re going to use a low-level command (often referred to as a `plumbing'' command, which we’ll read about more in [r_plumbing_porcelain]) called `ls-remote. This command is generally not used in day-to-day Git operations but it’s useful to show us what references are present on the server.

If we run this command against the ``blink'' repository we were using earlier, we will get a list of all the branches and tags and other references in the repository.

$ git ls-remote https://github.com/schacon/blink
10d539600d86723087810ec636870a504f4fee4d	HEAD
10d539600d86723087810ec636870a504f4fee4d	refs/heads/master
6a83107c62950be9453aac297bb0193fd743cd6e	refs/pull/1/head
afe83c2d1a70674c9505cc1d8b7d380d5e076ed3	refs/pull/1/merge
3c8d735ee16296c242be7a9742ebfbc2665adec1	refs/pull/2/head
15c9f4f80973a2758462ab2066b6ad9fe8dcf03d	refs/pull/2/merge
a5a7751a33b7e86c5e9bb07b26001bb17d775d1a	refs/pull/4/head
31a45fc257e8433c8d8804e3e848cf61c9d3166c	refs/pull/4/merge

Of course, if you’re in your repository and you run git ls-remote origin or whatever remote you want to check, it will show you something similar to this.

If the repository is on GitHub and you have any Pull Requests that have been opened, you’ll get these references that are prefixed with refs/pull/. These are basically branches, but since they’re not under refs/heads/ you don’t get them normally when you clone or fetch from the server — the process of fetching ignores them normally.

There are two references per Pull Request - the one that ends in /head points to exactly the same commit as the last commit in the Pull Request branch. So if someone opens a Pull Request in our repository and their branch is named bug-fix and it points to commit a5a775, then in our repository we will not have a bug-fix branch (since that’s in their fork), but we will have pull/<pr#>/head that points to a5a775. This means that we can pretty easily pull down every Pull Request branch in one go without having to add a bunch of remotes.

Now, you could do something like fetching the reference directly.

$ git fetch origin refs/pull/958/head
From https://github.com/libgit2/libgit2
 * branch      refs/pull/958/head -> FETCH_HEAD

This tells Git, `Connect to the `origin remote, and download the ref named refs/pull/958/head.'' Git happily obeys, and downloads everything you need to construct that ref, and puts a pointer to the commit you want under .git/FETCH_HEAD. You can follow that up with git merge FETCH_HEAD into a branch you want to test it in, but that merge commit message looks a bit weird. Also, if you’re reviewing a lot of pull requests, this gets tedious.

There’s also a way to fetch all of the pull requests, and keep them up to date whenever you connect to the remote. Open up .git/config in your favorite editor, and look for the origin remote. It should look a bit like this:

[remote "origin"]
  url = https://github.com/libgit2/libgit2
  fetch = +refs/heads/*:refs/remotes/origin/*

That line that begins with fetch = is a `refspec.'' It’s a way of mapping names on the remote with names in your local `.git directory. This particular one tells Git, "the things on the remote that are under refs/heads should go in my local repository under refs/remotes/origin." You can modify this section to add another refspec:

[remote "origin"]
  url = https://github.com/libgit2/libgit2.git
  fetch = +refs/heads/*:refs/remotes/origin/*
  fetch = +refs/pull/*/head:refs/remotes/origin/pr/*

That last line tells Git, `All the refs that look like `refs/pull/123/head should be stored locally like refs/remotes/origin/pr/123.'' Now, if you save that file, and do a git fetch:

$ git fetch
# …
 * [new ref]     refs/pull/1/head -> origin/pr/1
 * [new ref]     refs/pull/2/head -> origin/pr/2
 * [new ref]     refs/pull/4/head -> origin/pr/4
# …

Now all of the remote pull requests are represented locally with refs that act much like tracking branches; they’re read-only, and they update when you do a fetch. This makes it super easy to try the code from a pull request locally:

$ git checkout pr/2
Checking out files: 100% (3769/3769), done.
Branch pr/2 set up to track remote branch pr/2 from origin.
Switched to a new branch 'pr/2'

The eagle-eyed among you would note the head on the end of the remote portion of the refspec. There’s also a refs/pull/#/merge ref on the GitHub side, which represents the commit that would result if you push the ``merge'' button on the site. This can allow you to test the merge before even hitting the button.

Pull Requests on Pull Requests

Not only can you open Pull Requests that target the main or master branch, you can actually open a Pull Request targeting any branch in the network. In fact, you can even target another Pull Request.

If you see a Pull Request that is moving in the right direction and you have an idea for a change that depends on it or you’re not sure is a good idea, or you just don’t have push access to the target branch, you can open a Pull Request directly to it.

When you go to open a Pull Request, there is a box at the top of the page that specifies which branch you’re requesting to pull to and which you’re requesting to pull from. If you hit the ``Edit'' button at the right of that box you can change not only the branches but also which fork.

PR targets
Slika 118. Manually change the Pull Request target fork and branch.

Here you can fairly easily specify to merge your new branch into another Pull Request or another fork of the project.

Mentions and Notifications

GitHub also has a pretty nice notifications system built in that can come in handy when you have questions or need feedback from specific individuals or teams.

In any comment you can start typing a @ character and it will begin to autocomplete with the names and usernames of people who are collaborators or contributors in the project.

Mentions
Slika 119. Start typing @ to mention someone.

You can also mention a user who is not in that dropdown, but often the autocompleter can make it faster.

Once you post a comment with a user mention, that user will be notified. This means that this can be a really effective way of pulling people into conversations rather than making them poll. Very often in Pull Requests on GitHub people will pull in other people on their teams or in their company to review an Issue or Pull Request.

If someone gets mentioned on a Pull Request or Issue, they will be subscribed'' to it and will continue getting notifications any time some activity occurs on it. You will also be subscribed to something if you opened it, if you’re watching the repository or if you comment on something. If you no longer wish to receive notifications, there is an Unsubscribe'' button on the page you can click to stop receiving updates on it.

Unsubscribe
Slika 120. Unsubscribe from an Issue or Pull Request.

The Notifications Page

When we mention notifications'' here with respect to GitHub, we mean a specific way that GitHub tries to get in touch with you when events happen and there are a few different ways you can configure them. If you go to the Notification center'' tab from the settings page, you can see some of the options you have.

Notification center
Slika 121. Notification center options.

The two choices are to get notifications over Email'' and over Web'' and you can choose either, neither or both for when you actively participate in things and for activity on repositories you are watching.

Web Notifications

Web notifications only exist on GitHub and you can only check them on GitHub. If you have this option selected in your preferences and a notification is triggered for you, you will see a small blue dot over your notifications icon at the top of your screen as seen in Notification center..

Notification center
Slika 122. Notification center.

If you click on that, you will see a list of all the items you have been notified about, grouped by project. You can filter to the notifications of a specific project by clicking on its name in the left hand sidebar. You can also acknowledge the notification by clicking the checkmark icon next to any notification, or acknowledge all of the notifications in a project by clicking the checkmark at the top of the group. There is also a mute button next to each checkmark that you can click to not receive any further notifications on that item.

All of these tools are very useful for handling large numbers of notifications. Many GitHub power users will simply turn off email notifications entirely and manage all of their notifications through this screen.

Email Notifications

Email notifications are the other way you can handle notifications through GitHub. If you have this turned on you will get emails for each notification. We saw examples of this in Comments sent as email notifications and Email notification of a new Pull Request.. The emails will also be threaded properly, which is nice if you’re using a threading email client.

There is also a fair amount of metadata embedded in the headers of the emails that GitHub sends you, which can be really helpful for setting up custom filters and rules.

For instance, if we look at the actual email headers sent to Tony in the email shown in Email notification of a new Pull Request., we will see the following among the information sent:

To: tonychacon/fade <fade@noreply.github.com>
Message-ID: <tonychacon/fade/pull/1@github.com>
Subject: [fade] Wait longer to see the dimming effect better (#1)
X-GitHub-Recipient: tonychacon
List-ID: tonychacon/fade <fade.tonychacon.github.com>
List-Archive: https://github.com/tonychacon/fade
List-Post: <mailto:reply+i-4XXX@reply.github.com>
List-Unsubscribe: <mailto:unsub+i-XXX@reply.github.com>,...
X-GitHub-Recipient-Address: tchacon@example.com

There are a couple of interesting things here. If you want to highlight or re-route emails to this particular project or even Pull Request, the information in Message-ID gives you all the data in <user>/<project>/<type>/<id> format. If this were an issue, for example, the <type> field would have been issues'' rather than pull''.

The List-Post and List-Unsubscribe fields mean that if you have a mail client that understands those, you can easily post to the list or Unsubscribe'' from the thread. That would be essentially the same as clicking the mute'' button on the web version of the notification or ``Unsubscribe'' on the Issue or Pull Request page itself.

It’s also worth noting that if you have both email and web notifications enabled and you read the email version of the notification, the web version will be marked as read as well if you have images allowed in your mail client.

Special Files

There are a couple of special files that GitHub will notice if they are present in your repository.

README

The first is the README file, which can be of nearly any format that GitHub recognizes as prose. For example, it could be README, README.md, README.asciidoc, etc. If GitHub sees a README file in your source, it will render it on the landing page of the project.

Many teams use this file to hold all the relevant project information for someone who might be new to the repository or project. This generally includes things like:

 • What the project is for

 • How to configure and install it

 • An example of how to use it or get it running

 • The license that the project is offered under

 • How to contribute to it

Since GitHub will render this file, you can embed images or links in it for added ease of understanding.

CONTRIBUTING

The other special file that GitHub recognizes is the CONTRIBUTING file. If you have a file named CONTRIBUTING with any file extension, GitHub will show Opening a Pull Request when a CONTRIBUTING file exists. when anyone starts opening a Pull Request.

Contributing notice
Slika 123. Opening a Pull Request when a CONTRIBUTING file exists.

The idea here is that you can specify specific things you want or don’t want in a Pull Request sent to your project. This way people may actually read the guidelines before opening the Pull Request.

Project Administration

Generally there are not a lot of administrative things you can do with a single project, but there are a couple of items that might be of interest.

Changing the Default Branch

If you are using a branch other than master'' as your default branch that you want people to open Pull Requests on or see by default, you can change that in your repository’s settings page under the Options'' tab.

Default branch
Slika 124. Change the default branch for a project.

Simply change the default branch in the dropdown and that will be the default for all major operations from then on, including which branch is checked out by default when someone clones the repository.

Transferring a Project

If you would like to transfer a project to another user or an organization in GitHub, there is a Transfer ownership'' option at the bottom of the same Options'' tab of your repository settings page that allows you to do this.

Transfer
Slika 125. Transfer a project to another GitHub user or Organization.

This is helpful if you are abandoning a project and someone wants to take it over, or if your project is getting bigger and want to move it into an organization.

Not only does this move the repository along with all its watchers and stars to another place, it also sets up a redirect from your URL to the new place. It will also redirect clones and fetches from Git, not just web requests.

scroll-to-top