Git
Chapters ▾ 2nd Edition

1.2 Начало - Кратка история на Git

Кратка история на Git

Като много велики неща в живота, Git започва с малко креативна разрушителност и ожесточени спорове.

Linux ядрото е open source софтуерен проект от сравнително голям мащаб. В ранните години от поддръжката на проекта (1991-2002), промените в софтуера се изпращаха под формата на пачове и архивирани файлове. През 2002 г., Linux kernel проектът започна да използва патентована DVCS система наречена BitKeeper.

През 2005, връзката между общността разработваща Linux ядрото и комерсиалната компания стояща зад BitKeeper се разпадна, след което инструментариума на BitKeeper вече не можеше да се ползва свободно. Това провокира общността от разработчици на Linux (и по-специално създателя му Линус Торвалдс) да разработи свой собствен инструмент за version control, базиран на част от знанията натрупани по време на използването на BitKeeper. Част от поставените цели и изисквания на новата система бяха както следва:

  • Скорост

  • Опростен дизайн

  • Мощна поддръжка за нелинейна разработка (хиляди паралелни клонове код)

  • Напълно разпределена работа

  • Възможност да облужва ефективно големи проекти като Linux ядрото (по отношение на скорост и обем на данните)

От създаването си през 2005 г. Git еволюира и узря така, че да е лесна за ползване и едновременно с това да поддържа първоначалните си цели описани по-горе. Git е впечатляващо бърза, ефективна с големи проекти и разполага с невероятна branching система за нелинейна разработка (виж Клонове в Git)

scroll-to-top