Git
Chapters ▾ 2nd Edition

3.4 Галуження в git - Процеси роботи з гілками

Процеси роботи з гілками

Тепер, коли ви навчилися основам роботи з гілками, що ж з ними можна чи потрібно робити далі? В цьому розділі ми розкажемо про найбільш вживані підходи до роботи з гілками, які дозволяє така легка система галуження Git, а ви можете вирішити чи втілювати вам їх у свій робочий цикл.

Довго-триваючі гілки

Оскільки Git використовує просте триточкове злиття, то зливання одної гілки в іншу протягом тривалого часу зазвичай не є складною задачею. Це означає, що ви можете мати кілька активних гілок та використовувати їх для різних стадій вашого робочого циклу; можете періодично зливати з одної гілки в іншу.

Багато розробників підтримують з Git такий процес, коли тільки в master є стабільна версія коду — найімовірніше того, що був чи буде запроваджений у виробництво. Також вони мають паралельні гілки develop чи next, які використовуються для тестування стабільності — це не обов’язково постійно стабільні гілки, але, як тільки вони стабілізовуються, їх можна зливати з master. Також практикується мати тематичні гілки (коротко-термінові, як iss53, що ви створили раніше) та зливати їх, коли вони готові, проходять всі тести, та не привнесуть нових помилок.

Насправді, ми маємо справу з вказівниками, що рухаються вздовж лінії комітів, які ви додаєте. Стабільні гілки нижче по лінії ваших комітів, а "дослідницькі" гілки — ті, що містять нові зміни, випереджають їх.

Лінійне представлення прогресування стабільності в гілках.
Рисунок 26. Лінійне представлення прогресування стабільності в гілках

Взагалі простіше собі уявити цей процес як елеватор, коли набори комітів прямують до більш стабільних гілок, де вони повністю тестуються.

``Елеваторне'' представлення прогресування стабільності в гілках.
Рисунок 27. “Елеваторне” представлення прогресування стабільності в гілках

Ви можете мати декілька рівнів стабільності. На більших проектах також практикують мати proposed чи pu (proposed updates) гілки, де зберігаються гілки, що вже інтегровані, але не готові бути перенесені в основні гілки next чи master. Ідея таких гілок в тому, що ваші гілки мають кілька рівнів стабільності і коли вони досягають більш стабільного рівня, їх зливають до гілок, котрі вище над ними. Зверніть увагу, що мати кілька довготривалих гілок не обов’язково, проте буває корисним, особливо коли маєте справу з великими чи складними проектами.

Тематичні гілки

Тематичні гілки мають своє застосування в проектах будь-якого розміру. Тематична гілка — це короткострокова гілка, що створюється для окремо взятого завдання чи функціональності. Напевно, ви таке раніше не робили часто з іншими СКВ, оскільки загалом це досить "дорого" створювати та зливати гілки. Проте в Git це досить звична практика створювати, додавати коміти, зливати та видаляти гілки по кілька разів на день.

Приклад цього ви бачили раніше в попередньому розділі з гілками iss53 та hotfix Ви додавали кілька комітів в ці гілки та видаляли їх одразу після зливання в основну гілку. Така техніка дозволяє швидко та повністю змінювати контекст роботи, оскільки ваша робота в окремому елеваторі, де всі зміни пов’язані тільки з однією темою чи завданням, це полегшує та ізолює перегляд коду тощо. Ви можете тримати свої зміни там кілька хвилин, днів, чи місяців, і зливати аж тоді, коли вони будуть готові.

Розглянемо приклад, коли нам потрібно зробити завдання №91 (в master), ми робимо гілку (iss91), трохи там працюємо, потім робимо з неї ще одну гілку (iss91v2) щоб попробувати інший підхід, повертаємося в master на деякий час, і тоді робимо ще одну гілку щоб перевірити одну непевну ідею (гілка dumbidea). Історія комітів виглядатиме десь так:

Багато тематичних гілок.
Рисунок 28. Багато тематичних гілок

Тепер, скажімо, вам сподобався підхід номер два (iss91v2) і ви показали свою ідею (гілку dumbidea) колегам, і вона їм здається геніальною. Ви можете викидати оригінальну iss91 (втрачаючи коміти C5 та C6) та зливати дві інші гілки. Тепер ваша історія така:

Історія після зливання `dumbidea` та `iss91v2`.
Рисунок 29. Історія після зливання dumbidea та iss91v2

Ми приділимо більше уваги різним можливим робочим процесам ваших Git проектів в Розподілений Git, тому, перед остаточним рішенням яку ж схему обрати, прочитайте цей розділ.

Пам’ятайте: усі зміни, що ви робили тут з гілками — повністю локальні. Коли ви створюєте гілки та зливаєте їх — все це відбувається тільки у вашому сховищі — жодних змін на сервер чи з нього не надсилається.

scroll-to-top