Git
Chapters ▾ 2nd Edition

1.8 Вступ - Початкове налаштування Git

Початкове налаштування Git

Зараз, коли у ви вже маєте Git у системі, можливо, ви захочете зробити декілька речей, щоб налаштувати ваше Git середовище. Це потрібно виконати лише один раз - налаштування залишаються між оновленнями. Ви також можете змінити їх у будь-який час, знову виконавши декілька команд.

До Git входить утиліта що має назву git config, яка дозволяє отримати чи встановити параметри, що контролюють усіма аспектами того, як Git виглядає чи працює. Ці параметри можуть бути збережені в трьох різних місцях:

  1. Файл /etc/gitconfig містить значення для кожного користувача в системі і всіх їхніх репозиторіїв. Якщо ви передаєте опцію --system при виконанні git config, параметри читаються та пишуться з цього файлу. (Це системний файл конфігурації, відповідно, вам потрібен був доступ адміністратора чи суперкористувача, щоб змінювати його.)

  2. Файл ~/.gitconfig або ~/.config/git/config зберігає значення саме для вас — користувача. Ви можете налаштувати Git читати і писати в цей файл, вказуючи опцію --global.

  3. Файл config у каталозі Git (тобто .git/config) у тому репозиторії, який ви використовуєте в даний момент, зберігає налаштування конкретного репозиторія.

Кожен рівень має пріоритет над налаштуваннями в попередньому рівні, тобто параметри в .git/config перевизначають параметри в /etc/gitconfig.

У системах Windows, Git шукає файл .gitconfig в каталозі $HOME (C:\Users\$USER для більшості користувачів). Він також все одно шукає файл /etc/gitconfig, хоча відносно кореня MSys, котрий знаходиться там, де ви вирішили встановити Git у вашій Windows системі, коли ви запускали інсталяцію. Якщо ви використовуєте Git для Windows версії 2.x або новішу, то є також системний конфігураційний файл C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Git\config під Windows XP, і C:\ProgramData\Git\config під Windows Vista й новіші. Цей файл може бути зміненим лише за допомогою git config -f <файл> адміністратором.

Ім’я користувача

Перше, що ви повинні зробити, коли ви інсталюєте Git - це встановити ім’я користувача та адресу електронної пошти. Це важливо, тому що кожен коміт в Git використовує цю інформацію, і вона незмінно включена у комміти, які ви робите:

$ git config --global user.name "John Doe"
$ git config --global user.email johndoe@example.com

Знову ж таки, якщо ви передаєте опцію --global, ці налаштування потрібно зробити тільки один раз, тоді Git завжди буде використовувати цю інформацію для всього, що ви робите у цій системі. Якщо ви хочете, перевизначити ім’я або адресу електронної пошти для конкретних проектів, ви можете виконати цю ж команду без опції --global в каталозі необхідного проекту.

Багато з графічних інструментів допомагають зробити це при першому запуску.

Редактор

Зараз, коли ваше ім’я вже вказано, ви можете налаштувати текстовий редактор за замовчуванням, який буде використовуватися Git при необхідності ввести повідомлення. Якщо це не налаштовано, Git використовує типовий системний редактор.

Якщо ви бажаєте використовувати інший текстовий редактор, наприклад Emacs, необхідно зробити наступне:

$ git config --global core.editor emacs

Під Windows, якщо ви бажаєте використати інший текстовий редактор, то маєте вказати повний шлях до відповідної програми. Це залежить від того, як ваш редактор поставляється.

У випадку Notepad++ — популярного редактору коду — ви напевно надасте перевагу 32-бітовій версії, адже на час написання цього тексу 64-бітова версія не підтримувала всіх додатків. Якщо у вас 32-бітова система, чи у вас 64-бітова система і ви хочете використовувати 64-бітовий редактор, варто спробувати щось таке:

$ git config --global core.editor "'C:/Program Files/Notepad++/notepad++.exe' -multiInst -nosession"

Якщо у вас 32-бітовий редактор під 64-бітовою системою, програму буде встановлено до C:\Program Files (x86):

$ git config --global core.editor "'C:/Program Files (x86)/Notepad++/notepad++.exe' -multiInst -nosession"
Зауваження

Vim, Emacs і Notepad++ — це популярні текстові редактори, що їх часто використовують розробники на Unix-похідних системах (на кшталт Linux та macOS) та на Windows. Якщо ви не знайомі з цими редакторами, можливо, вам потрібно буде знайти інструкції з налаштуванню вашого улюбленого редактора з Git.

Попередження

Якщо ви не налаштуєте свій редактор, то потрапите в дійсно скрутне становище, коли Git спробує його запустити. Наприклад, під Windows операція Git може бути завчасно припинена під час запуску редактора.

Перевірка налаштувань

Якщо ви хочете подивитися на свої налаштування, можете скористатися командою git config --list, щоб переглянути всі налаштування, які Git може знайти:

$ git config --list
user.name=John Doe
user.email=johndoe@example.com
color.status=auto
color.branch=auto
color.interactive=auto
color.diff=auto
...

Ви можете побачити ключі більш ніж один раз, тому що Git читає однакові ключі з різних файлів (наприклад /etc/gitconfig або ~/.gitconfig). У цьому випадку, Git використовує останнє значення для кожного ключа.

Ви також можете перевірити значення конкретного ключа виконавши git config <key>:

$ git config user.name
John Doe
Зауваження

Оскільки Git може читати змінні конфігурації з кількох різних файлів, інколи може бути неочевидно, чому певна змінна має якесь несподіване значення. В таких випадках, ви можете запитати у Git джерело для цього значення і він вкаже в якому саме файлі вказано остаточне значення змінної:

$ git config --show-origin rerere.autoUpdate
file:/home/johndoe/.gitconfig	false
scroll-to-top