Git
Chapters ▾ 2nd Edition

1.5 Pričetek - Git namesitev

Git namesitev

Preden začnete uporabljati Git, ga morate narediti na voljo na vašem računalniku. Četudi je že nameščen, ga je verjetno dobra ideja posodobiti na zadnjo verzijo. Before you start using Git, you have to make it available on your computer. Even if it’s already installed, it’s probably a good idea to update to the latest version. You can either install it as a package or via another installer, or download the source code and compile it yourself.

Note

Ta knjiga je bila napisana z uporabo verzije Git 2.0.0. Čeprav bi morala večina ukazov, ki jih uporabljamo, delovati celo v starejših verzijah Git-a, nekateri od njih pa lahko ne delujejo ali delujejo nekoliko drugače, če uporabljate starejšo verzijo. Ker je Git precej odličen pri ohranjanju združljivosti za nazaj, katerakoli verzija po 2.0 bi morala delovati popolnoma v redu.

Namestitev na Linux

Če želite namestiti Git na Linux preko binarnega namestitvenega programa, lahko v splošnem to naredite preko osnovnega orodja upravljalnika paketov, ki prihaja z vašo distribucijo. Če ste na Fedori na primer, lahko uporabite yum:

 $ sudo yum install git

Če ste na distribuciji osnovani na Debian-u kot je Ubuntu, poskusite apt-get:

 $ sudo apt-get install git

Za več opcij so na voljo navodila za namestitev na nekaj različnih okusih Unix-a na spletni strani Git, na http://git-scm.com/download/linux.

Namestitev na Mac

Na voljo je nekaj načinov za namestitev Git-a na Mac. Najenostavnejše je verjetno namestiti Xcode orodja ukazne vrstice. Na Mavericks (10.9) in višjih verzijah lahko to naredite enostavno s poskusom pogona git iz terminala takoj na začetku. Če ga še nimate nameščenega, vas bo pozval za namestitev.

Če želite bolj posodobljeno verzijo, lahko tudi namestite preko binarnega namestitvenega programa. OSX Git namestitveni program je vzdrževan in na voljo za preno na spletni strani Git na http://git-scm.com/download/mac.

Git OS X installer.
Figure 7. Git OS X Installer.

Lahko ga tudi namestiete kot del GitHub-a za Mac namestitev. Njihovo GUI orodje Git ima tudi opcijo za namestitev orodij ukazne vrstice. Lahko prenesete to orodje iz GitHuba za spletno stran Mac na http://mac.github.com.

Namestitev na Windows

Na voljo je tudi nekaj načinov namestitve Git-a na Windows. Najbolj uradna gradnje je na voljo za prenos iz Git spletne strani. Samo obiščite http://git-scm.com/download/win in prenos se bo avtomatsko začel. Bodite pozorni, da ta projekt se imenuje Git za Windows (imenovan tudi msysGit), ki je ločen od samega Git-a; za več informacij o njem, pojdite na http://msysgit.github.io/.

Drug enostaven način, da dobite nameščen Git je namestitev GitHub-a za Windows. Namestitveni program vključuje verzijo ukazne vrstice Gita kot tudi GUI. Deluje tudi s Powershell-om in nastavi trdno predpomnenje poverilnic in razumne CRLF nastavitve. Naučili se bomo več o teh stvareh nekoliko kasneje, vendar zadosti je reči, da so to stvari, ki jih želite. Lahko tudi prenesete to iz spletne strani GitHub za Windows na http://windows.github.com.

Namestitev iz izvorne kode

Nekateri uporabniki morda najdejo uporabnejše namestiti Git iz izvorne kode, ker dobijo najnovejšo verzijo. Binarni namestitveni program je lahko nekoliko zadaj, čeprav kot je Git postal zrel v zadnjih nekaj letih, to naredi manj razlik.

Če želite namestiti Git iz izvorne kode, morate imeti sledeče knjižnice, od katerih je Git odvisen: curl, zlib, openssl, expat in libiconv. Na primer, če ste na sistemu, ki ima yum (kot je Fedora) ali apt-get (kot je sistem osnovan na Debian-u), lahko uporabite enega izmed teh ukazov za namestitev minimalnih odvisnosti za prevajanje in namestitev zagonskih Git datotek:

 $ sudo yum install curl-devel expat-devel gettext-devel \
  openssl-devel zlib-devel
$ sudo apt-get install libcurl4-gnutls-dev libexpat1-dev gettext \
 libz-dev libssl-dev

Da lahko dodate dokumentacijo različnih formatov (doc, html, info), so zahtevane sledeče odvisnosti:

 $ sudo yum install asciidoc xmlto docbook2x
$ sudo apt-get install asciidoc xmlto docbook2x

Ko imate vse potrebne odvisnosti, lahko greste naprej in vzamete zadnjo označeno izdajo paketa (tarball) iz nekaj mest. Lahko ga dobite preko Kernel.org strani na https://www.kernel.org/pub/software/scm/git, ali zrcalne slike na spletni strani GitHub na https://github.com/git/git/releases. V splošnem je nekoliko jasnejše, kaj je zadnja verzija na strani GitHub, vendar stran kernel.org ima tudi podpis izdaj, če želite preveriti vaš prenos.

Nato prevedite in namestite:

 $ tar -zxf git-2.0.0.tar.gz
 $ cd git-2.0.0
 $ make configure
 $ ./configure --prefix=/usr
 $ make all doc info
 $ sudo make install install-doc install-html install-info

Ko je to urejeno, lahko dobite Git preko samega git-a za posodobitve:

 $ git clone git://git.kernel.org/pub/scm/git/git.git
scroll-to-top