Git

.1 Komme i gang - Om versjonskontroll

Om versjonskontroll

Hva er versjonskontroll, og hvorfor burde du bry deg? Versjonskontroll er et system som holder styr på forandringer i en fil, eller et sett av filer, over tid, slik at du kan finne tilbake til spesifikke versjoner senere. Selv om eksemplene i denne boka viser kildekodefiler under versjonskontroll, kan man i realiteten bruke det på alle typer filer på en datamaskin.

Er du en grafisk designer eller arbeider med webdesign og ønsker å beholde alle versjoner av et bilde eller en layout (som du sannsynligvis vil), så er det lurt å bruke et Version Control System (VCS). Et VCS gjør det mulig for deg å: tilbakestille filer til en tidligere utgave, tilbakestille hele prosjektet til en tidligere utgave, sjekke forandringer over tid, se hvem som sist forandret noe som muligens forårsaker et problem, hvem som introduserte en sak og når, osv. Å benytte seg av et VCS betyr også at dersom du roter det til eller mister filer, kan du vanligvis komme tilbake opp å kjøre raskt og enkelt. I tillegg, så får du alt dette uten at det krever noe videre av deg eller systemet ditt.

Lokalt versjonskontrollsystem

Mange folks valgte versjonskontrollmetode innebærer å kopiere filer til en annen mappe (kanskje med datomerking hvis de er smarte). Denne tilnærmingen er vanlig, fordi den er enkel, men det kan også fort gå galt. Det er lett å glemme hvilken mappe man befinner seg i og så ved et uhell skrive til feil fil, eller kopiere over filer man ikke mente.

For å hanskes med dette problemet utviklet programmerere, for lenge siden, lokale VCSer der en enkel database holdt alle forandringer i filer som var under revisjonskontroll (se Figure 1-1).


Figure 1-1. Lokalt versjonskontrolldiagram.

Et av de mer populære VCS-verktøyene var et system kalt rcs, som fremdeles distribueres med mange datamaskiner i dag. Selv det populære Mac OS X-operativsystemet inkluderer rcs-kommandoen når en installerer utviklerverktøyene. Dette verktøyet virker, enkelt fortalt, ved å beholde et sett av patcher (dvs, forskjellen mellom filene) fra en revisjon til en annen, i et spesielt format på disken; det kan så gjenskape hvordan enhver fil så ut på et hvilket som helst tidspunkt, ved å legge sammen alle patchene.

Sentraliserte Versjonkontrol Systemer

Det neste store problemet folk møter er at de trenger å sammarbeide med utviklere på andre systemer. For å håndere det problemet så var Sentraliserte Versjonkontrol Systmer (CVCSer) utviklet. Disse systemene, som CVS, Subversion, og Perforce, har en ekelt server som inneholder alle versjonerte filer, og tallvis med klienter som sjekker ut filene fra det sentrale stedet. I mange år så har det vært standard for versjonkontrol (Se Figur 1-2).


Figure 1-2. Sentralisert versjonkontroll diagram.

Dette oppsettet tilbyr mange fordeler, spesielt over lokal VCS. For eksempel, alle vet til en viss grad hva alle andre i prosjektet gjør. Administratorer har god kontroll over hvem som kan gjøre hva; og det er langt enklere å administrere en CVCS enn det er å jobbe med lokale databaser på alle klienter.

Dette oppsettet har også noen seriøse ulemper. Det mest opplagte er det enkelte punktet for feiling som den sentraliserte serven representere. Hvis den serveren er nede i en time, så kan ingen samarbeide i det hele tatt, eller lagre versjon endringer for noe som helst de jobber på i løpet av den timen. Hvis harddisken den sentraliserte databasen er på blir korrupt, og skikkelige backuper ikke har blir lagt, så vil du miste alt- hele historien til prosjektet med untak i hvilket nå enn enkle bildet folk har akkurat da på deres lokale maskiner. Lokale VCS systmer lider fra det samme problemet, når du har hele historien til prosjeket på ett sted, så risikerer du å miste alt.

Distribuerte versjonkontrollsystemer

Her er det Distribuerte Versjonkontrollsystemer (DVCSer) komme inn. I et DVCS (slik som Git, Mercurial, Bazaar eller Darcs), så henter ikke klientene bare ut det nyeste bildet av filene: de speilere hele repositoriet. Så derfor, om en server skulle dø, og disse systemene samarbeidet via den, så kan hvilken som helst av klient repositoriene bli kopiert opp til serveren for å fikse det. Hver utsjekking er en hel backup av alle dataene (see Figure 1-3).


Figure 1-3. Distributed version control diagram.

Mange av disse systemene håndterer også veldig godt det å ha flere fjerne repositorier å jobbe mot, sq du kan sammarbeide med flere forskjellige grupper folk på forskjellige måter samtidig innen for det samme prosjektet. Dette lar deg sette opp flere arbeidsmåter som ikke er mulig i sentraliserte systemer, som hierarkiske modeller.