Git
Chapters ▾ 1st Edition

Chapter 9

Het binnenwerk van Git

Je zult misschien naar dit hoofdstuk gesprongen zijn vanuit een voorafgaand hoofdstuk, of je zult hier gekomen zijn nadat je de rest van het boek gelezen hebt; hoe dan ook, hier is waar het binnenwerk en implementatie van Git behandeld gaat worden. Ik heb gemerkt dat het leren van deze informatie van fundamenteel belang is om te begrijpen hoe bruikbaar en krachtig Git is, maar anderen hebben daar tegenin gebracht dat het erg verwarrend en onnodig complex kan zijn voor beginners. Daarom heb ik de behandeling hiervan het laatste hoofdstuk gemaakt in het boek, zodat je kunt besluiten om het het vroeg of later in je leerproces kunt lezen. Ik laat het aan jou over om dat te beslissen.

Maar, nu je hier bent, laten we beginnen. Ten eerste, mocht het nog niet duidelijk zijn geworden, Git is eigenlijk een inhouds-adresseerbaar bestandssysteem met een gebruikersinterface voor versiebeheer er bovenop geschreven. Je zult over een poosje meer leren wat dit inhoudt.

In de eerste dagen van Git (voornamelijk pre 1.5), was de gebruikersinterface veel complexer, omdat de nadruk lag op dit bestandssysteem aspect in plaats van een gepolijste VCS. De laatste paar jaren is de interface verfijnd totdat het zo netjes en eenvoudig te gebruiken is als een willekeurig ander systeem; maar vaak blijft het stereotype hangen van de vroegere Gitinterface die complex was en moeilijk te leren.

Deze laag met het inhouds-toegankelijke bestandssysteem is ongelofelijk gaaf, dus dat behandel ik dat als eerste dit hoofdstuk; daarna leer je over de transportmechanismen en het onderhoudentaken van repository's, iets waar je uiteindelijk mee te maken kunt krijgen.