Git
Chapters ▾ 1st Edition

Chapter 4

Git op de server

Je zou nu de alledaagse taken waarvoor je Git zult gebruiken moeten kunnen uitvoeren. Echter, om enige vorm van samenwerking te hebben in Git is een remote Git repository nodig. Technisch gezien kun je wijzigingen pushen en pullen van individuele repositories, maar dat wordt afgeraden omdat je vrij gemakkelijk het werk waar anderen mee bezig zijn in de war kunt schoppen als je niet oppast. Daarnaast wil je dat je medewerkers de repository kunnen bereiken, zelfs als jouw computer van het netwerk is; het hebben van een betrouwbare gezamenlijke repository is vaak handig. De voorkeursmethode om met iemand samen te werken is om een tussenliggende repository in te richten waar beide partijen toegang tot hebben en om daar naartoe te pushen en vandaan te pullen. We zullen deze repository de "Git server" noemen, maar je zult zien dat het over het algemeen maar weinig systeembronnen kost om een Git repository te verzorgen, dus je zult er zelden een complete server voor nodig hebben.

Een Git server draaien is eenvoudig. Als eerste kies je met welke protocollen je de server wilt laten communiceren. In het eerste gedeelte van dit hoofdstuk zullen we de beschikbare protocollen bespreken met de voor- en nadelen van elk. De daarop volgende paragrafen zullen we een aantal veel voorkomende opstellingen bespreken die van die protocollen gebruik maken en hoe je je server ermee kunt opzetten. Als laatste laten we een paar servers van derden zien, als je het niet erg vindt om je code op de server van een ander te zetten en niet het gedoe wilt hebben van het opzetten en onderhouden van je eigen server.

Als je niet van plan bent om je eigen server te draaien, dan kun je de direct naar de laatste paragraaf van dit hoofdstuk gaan om wat mogelijkheden van online accounts te zien en dan door gaan naar het volgende hoofdstuk, waar we diverse zaken bespreken die komen kijken bij het werken met een gedistribueerde versiebeheer omgeving.

Een remote repository is over het algemeen een bare repository (kale repository): een Git repository dat geen werkmap heeft. Omdat de repository alleen gebruikt wordt als een samenwerkingspunt, is er geen reden om een snapshot op de schijf te hebben; het is alleen de Git data. Een kale repository is eenvoudigweg de inhoud van de .git directory in je project, en niets meer.