Git --fast-version-control

1.1 Почетак - О контроли верзије

О контроли верзије

Шта је контрола верзије и зашто би требало да знате за то? Контрола верзије је систем који снима промене над фајлом или скупом фајлова у времену да би се после могла вратити поједина верзија по потреби. У примерима у овој књизи користићете изворни код програма као фајлове чије верзије се контролишу, иако у реалности ово се може искористити за скоро било који тип фајла на компјутеру.

Ако сте графички или веб дизанер и желите да чувате сваку верзију слике или шаблона (што сигурно желите), мудро је користити систем за контролу верзија (VCS). Он омогућава да се фајлови врате на претходна стања, да се цео пројекат врати на неко стање из прошлости, да се пореде промене током времена, да се види ко је последњи мењао и шта те се тако брже дође до узрока проблема, ко је направио проблем и када, и више. Коришћење VCS генерално значи да ако нешто зезнете или изгубите фајлове, лако се ствари могу поправити. Уз то, све ово долази уз врло мало додатног посла.

Локални системи контроле верзије

Многи људи прате верзије тако што копирају фајлове у други директоријум (којем, евентуално, додају датум и време). Овај приступ је врло чест јер је једноставан, али врло подложан грешкама. Човек лако заборави у којем је директоријуму и онда случајно упише у погрешан фајл или препише постојеће фајлове погрешним копијама.

Да бисмо се изборили са овим проблемом, програмери су одавно развили локалне систем за контролу верзија који имају једноставну базу у којој памте све промене над фајловима које прате (види Figure 1-1).


Figure 1-1. Дијаграм локланог система за праћење верзија

Један од популарнијих алата јесте систем rcs, који се и даље испоручује у многим рачунарима и данас. Чак и популарни Mac OS X оперативни систем садржи rcs команду када се инсталирају Програмерки Алати (ор. Developer Tools). Овај алат у ствари ради тако што памти скупове закрпа (тј. фајлове са разликама међу фајловима) од једне промене до друге у посебном формату на диксу; на тај начин, он може да поново рестаурира стање било код фајла у било којој тачки у времену додајући јој закрпе (ен. patch).

Централизовани системи контроле верзије

Следећи велики проблем који људи сусрећу јесте да морају да сарађују са програмерима на другим системима. Да би се решио овај проблем, развијени су Централизовани системи за праћење верзија. Овакви системи, попут CVS-а, Subversion-a и Perforce-a, поседују један сервер који садржи све верзионисане фајлове, и бројне клијенте који онда пореде фајлове са тим централним местом. Дуги низ година, ово је представљало стандард за праћење верзија (видети Figure 1-2).


Figure 1-2. Дијаграм централизованог система за праћење верзија

Оваква поставка нуди много предности, посебно над чисто локалним системима за верзионисање. На пример, сви знају отприлике шта остали на пројекту раде. Администратори имају прецизну контролу над тиме шта ко може да уради; и много је једноставније да се администрира централизовани систем него управљати локалним базама на сваком клијенту.

Свакако, ова поставка садржи такође неке озбиљне недостатке. Најочигледнији је једно место грешке које представљају централизовани сервери. Ако сервер није доступан сат времена, онда током ток сата нико не може уопште да сарађује нити да сачува верзионисане промене над урађеним послом. Ако се хард диск централне базе поквари, а не постоје одговарајуће сигурносне копије, изгубљено је практично све — цела историја пројекта евентулано појединих последњих стања које су учесници сачували на својим локланим машинама. Локални системи верзионисања пате од истог проблема — кад год постоји само једна копија историје пројекта на једној локацији, расте ризик да се то све изгуби.

Дистрибуирани системи контроле верзије

This is where Distributed Version Control Systems (DVCSs) step in. In a DVCS (such as Git, Mercurial, Bazaar or Darcs), clients don’t just check out the latest snapshot of the files: they fully mirror the repository. Thus if any server dies, and these systems were collaborating via it, any of the client repositories can be copied back up to the server to restore it. Every checkout is really a full backup of all the data (see Figure 1-3).


Figure 1-3. Distributed version control diagram

Furthermore, many of these systems deal pretty well with having several remote repositories they can work with, so you can collaborate with different groups of people in different ways simultaneously within the same project. This allows you to set up several types of workflows that aren’t possible in centralized systems, such as hierarchical models.